Tendencja widoczna jest od lat – gospodynie coraz chętniej korzystają z gotowych wyrobów kulinarnych, które oszczędzają czas, a ponadto są smaczne. Właśnie dlatego Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Grot” ze Starowej Góry systematycznie rozwija ten rodzaj produkcji, dostarczając coraz więcej m.in. różnorodnych pierogów. Dużą popularnością cieszą się też takie wyroby mięsne jak np. golonka, które wymagają jedynie niewielkiego przygotowania w domowej kuchni.

Święta wielkanocne za pasem, więc firma ze Starowej Góry przygotowuje się, by dogodzić kulinarnym gustom klientów. Jak informuje szefowa działu marketingu Dorota Banaszkiewicz, na stoły konsumentów trafi m.in. biała kiełbasa bez konserwantów, mięso w ziołach do pieczenia, nie zabraknie też dużego wyboru śledzi i wędlin. „Grot” tradycyjnie stawia na smaki znane z naszej kuchni, przekazywane z pokolenia na pokolenie. To sprawia, że wiele wyrobów gotowych przypomina te domowe, przygotowywane przez babcie.

Zakład żywności gotowej to z pewnością przyszłość firmy ze Starowej Góry. Pierogami z „Grota” zachwyca się wielu konsumentów. O jakości kulinariów z tej firmy świadczą liczne nagrody, m.in. kilkakrotnie przyznawane godło Fair Play jak i tytuł Mistrza Krajowego Agroligi w kategorii firmy przyznany dotąd jako jedyny w kraju (2020).

R.Poradowski