Powstała w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku ferma drobiu w Prawdzie (gm. Rzgów) zapoczątkowała dynamiczny rozwój firmy, która dostarcza dziś na rynek miliony jaj zarówno w formie naturalnej, w płynie, sproszkowanych i gotowanych. Dobra jakość wyrobów „Ovovity” to efekt zastosowania najnowocześniejszych urządzeń, jak i kontroli na wszystkich etapach produkcji – od hodowli piskląt po pasze.

Każdego dnia do dyskontów i marketów trafia ok. 1 mln świeżych jaj. O randze „Ovovity”, która należy dziś do największych tego typu firm w kraju, decyduje powstała 15 lat temu nowoczesna fabryka przetwórstwa jaj. To stąd do wielu firm zajmujących się produkcją żywności trafiają jaja w płynie, gotowane i suszone. Można powiedzieć, że w tej dziedzinie zakład z Prawdy jest prawdziwym potentatem.

Mimo olbrzymiej ilości przerabianych jaj i pozycji potentata na tym rynku, „Ovovita” nie rezygnuje z dalszego rozwoju. Jak czytamy na stronie internetowej firmy, tworzy ona wielką kurzą fermę na Mazowszu i stawia na chów kur najbardziej zbliżony do naturalnego. Gwarantuje to bowiem dobrą jakość jaj, na którą zwracają uwagę odbiorcy i indywidualni klienci.

R.Poradowski