Od początku istnienia firmy kibicujemy Monice i Waldemarowi Lasoniom z Grodziska, młodym producentom kozich serów. Z satysfakcją odnotowujemy ich kolejne sukcesy, które są efektem ciężkiej pracy i olbrzymiego zaangażowania, a przede wszystkim pasji. Na koncie mają m.in. główną nagrodę w XIV Konkursie „Tygiel Smaków” (za „2-letni „Groseran”) i 1 miejsce w „Agrolidze 2019”. Teraz doszedł kolejny sukces: wśród uhonorowanych prestiżowymi nagrodami gastronomicznymi AIG Prix znalazła się firma „Groser” z Grodziska.

Doceniono ich długo dojrzewający ser kozi w typie parmezanu, o intensywnym smaku i aromacie, pikantny i bardziej wyrazisty niż tradycyjny parmezan. Jak stwierdzono podczas gali w stolicy, ser Lasoniów zyskał uznanie najlepszych polskich szefów kuchni, stając się cenną wizytówką swojego regionu.

Akademia Gastronomiczna co roku honoruje najlepsze wyroby w 5 kategoriach. Nagrody AIG Prix przyznaje Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu. Jak twierdzi Monika Lasoń, ostatni sukces to nie tylko wielka radość i satysfakcja, ale i efekt wielkich poszukiwań, które nie mają końca.

Waldemar Lasoń pochodzi z Grodziska, zaś jego małżonka – z Łodzi. Grodzisko, gdzie hodują kozy i wytwarzają sery, stało się ich miejscem na ziemi. Jak zgodnie twierdzą, mimo że już sporo osiągnęli, nie ma mowy o tym, by spoczęli na laurach…

Ryszard Poradowski