O Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego „Grot” piszemy zwykle, gdy odnosi kolejny sukces, bo wyroby z firmy funkcjonującej od początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku w Starowej Górze rzeczywiście cieszą się dużym uznaniem klientów. Firma znana jest przede wszystkim dzięki dobrej jakości wędlin i wyrobów garmażeryjnych, ale też dzięki trosce o środowisko. To właśnie dlatego już kilka lat temu rozpoczęto budowę dużych instalacji fotowoltaicznych, dzięki którym rocznie planuje pozyskać ponad 5 tys. MWh i zredukować emisję dwutlenku węgla o ponad 4,2 tys. ton.

W ubiegłym roku zakład sfinalizował największa inwestycję fotowoltaiczną, która pozwoliła w całości zastąpić energię elektryczną z sieci energią ze źródeł odnawialnych. W ciągu dwóch lat (2022-2023) „Grot” zainwestował w odnawialne źródła energii prawie 12 mln zł. To duży pieniądz, ale i zysk godny pozazdroszczenia. Małe, ale znaczące instalacje fotowoltaiczne pojawiły się również w kilkunastu placówkach handlowych ZPM.

Dodajmy jeszcze, że w tak dużym i nowoczesnym zakładzie wytwarzającym żywność olbrzymią rolę odgrywają urządzenia chłodnicze. Zamieniono je na energooszczędne wykorzystujące ekologiczne czynniki chłodnicze, co znów przyniosło korzyści środowisku.  W tej rodzinnej, dynamicznie rozwijającej się firmie, ekologia stała się jeszcze jednym znakiem firmowym. Gdy w grudniu 1990 roku Józef Grot uruchamiał firmę, zapewne nie myślał jeszcze o tak dużym i nowoczesnym zakładzie i choć teraz ZPM kierują już głównie jego synowie, nie wyobraża sobie dalszego rozwoju bez postępu i troski o środowisko.

Ryszard Poradowski