To jedna z największych i najbardziej „samodzielnych” firm w gminie Rzgów. Powstała na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku z inicjatywy Józefa Grota. Początkowo niewielki firma zlokalizowana w rejonie ulicy Centralnej, z czasem przekształciła się w duży Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Grot” dostarczający dziś do sklepów ok. 250 różnego rodzaju produktów. Są wśród nich wędliny, ale i garmaż odgrywający coraz większą rolę w ofercie zakładu. Liczne laury na koncie „Grota” dowodzą, że firma dzięki szanowaniu klienta zapracowała na dobrą opinię.

Rodzinna firma posiada strategię wytyczoną przez Józefa Grota, a teraz kontynuowaną przez jego synów: Dawida i Dominika. Senior zaczynał w… garażu, potem krok po kroku tworzył potęgę firmy. Celem wspomnianej strategii jest dostarczanie na rynek smacznych i zdrowych wyrobów, ale i uniezależnienie się od wielu zewnętrznych uwarunkowań, tak dziś ważnych w obliczu m.in. kłopotów energetycznych. Stąd odwoływanie się i korzystanie z rodzimych tradycji kulinarnych i sięganie do tego, co w polskiej kuchni jest sprawdzone i dogadza naszym podniebieniom. Dawid Grot nie ukrywa, że po tradycyjne receptury firma sięga do babcinych i rodzinnych zapisków. Te stare smaki na nowo dziś odkrywane okazują się gwarancją sukcesu. A potwierdzają to choćby pierogi satysfakcjonujące dziś wielu smakoszów.

W przeciwieństwie do wielu innych firm, „Grot” posiada własne ujęcie wody, własną oczyszczalnię ścieków, która uniezależnia go od tej miejskiej, powstała też duża farma fotowoltaiczna zaspokajająca potrzeby energetyczne firmy, wspomnieć też trzeba o nowoczesnej flocie pojazdów, które szybko dostarczają wyroby „Grota” m.in. do kilkudziesięciu sklepów firmowych. Te wszystkie rozwiązania to nie tylko szybkość tak ważna w produkcji i dostarczeniu do klienta żywności, ale i duża oszczędność. A ten ostatni atut ma kapitalne znaczenie na konkurencyjnym rynku.

R.Poradowski