Gazeta Rzgowska

Ogólnopolski Festiwal „Polska od Kuchni” SUKCES RZGOWSKIEGO KGW

Jak już pisaliśmy Koło Gospodyń Wiejskich w Rzgowie wzięło udział w ogólnopolskim Festiwalu KGW „Polska od Kuchni”. Panie ze Rzgowa, działające od lat pod kierunkiem Teresy Baranowskiej, zakwalifikowały się do drugiego etapu, przedstawiając swoje dokonania w kilku kategoriach: w „Konkursie Kulinarnym”, „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa – Opowiedz swoją historię” i . „Konkursie Artystycznym”.

Gospodynie ze Rzgowa zasłynęły już dawno dzięki znakomitej kuchni, m.in. goszcząc nawet ok. 1000 osób na imprezach organizowanych przez „Ptak” SA. Tym razem w ramach konkursu kulinarnego przygotowały potrawę smakowitą – ozory w sosie piernikowym z kładzionymi kluskami.

– W konkursie artystycznym pokazałyśmy prace, jakie wykonujemy haftem krzyżykowym, makramę i decupage. W konkursie „Opowiedz swoją historię” przedstawiłyśmy opowieść o tym, skąd pochodzimy, czyli o naszej „małej ojczyźnie Rzgów”. Znalazła się w niej także informacja o naszym Kole, które istnieje od 65 lat, i że prowadzimy działalność na rzecz rozwoju lokalnej społeczności – mówi Aneta Janczyk.

W konkursowe szranki stanęło wiele członkiń rzgowskiego KGW: Teresa Baranowska, Mariola Gabara, Agnieszka Gałkiewicz, Aneta Janczyk, Jadwiga Janczyk, Agnieszka Juśkiewicz, Teresa Kluczyńska i Aneta Strycharska. Panie mają wiele talentów, np. T. Baranowska, T. Kluczyńska i Mariola Gabara tworzą przy pomocy haftu krzyżykowe0go piękne obrazy, a wspomnianą potrawę wyczarowała Agnieszka Gałkiewicz. Wszystkim paniom życzymy sukcesów w drugim etapie konkursowych zmagań.

Przypomnijmy, do drugiego etapu zakwalifikowały się dwa KGW ze rzgowskiej gminy: Kalino i Rzgów. Podsumowanie wojewódzkie i galę z tej okazji zaplanowano na 3 lipca br. w Sulmierzycach

R.Poradowski