Październik okazał się niezwykle szczęśliwy dla firmy „Groser” z Grodziska i jej właścicieli Moniki oraz Waldemara Lasoniów. Podczas prestiżowego światowego konkursu na najlepsze sery World Cheese Awards w norweskim Trondheim wyrób z Grodziska pod nazwą „Ziołuszka” zdobył srebro. To ser owczy, pięciomiesięczny typu gouda, obsypany kwiatami róży, jaśminu i chabra bławatka, stworzony z mleka majowego. Jak wyjaśnia p. Monika, właśnie w tym miesiącu jest najlepsze siano, spożywane przez owce.  W Norwegii polski ser wyłoniony został spośród 4,5 tys. tego typu wyrobów z całego świata zgłoszonych do konkursu.

Druga cenna – główna nagroda w konkursie o prestiżowy tytuł „Tygiel Smaków” trafiła do Lasoniów za dwuletni ser kozi „Groseran”. Nagrodę – okazały „Tygiel Smaków” wręczył małżonkom wicemarszałek województwa łódzkiego Piotr Adamczyk. Podsumowanie rywalizacji odbyło się w ramach XVI Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food” oraz XII Targów Ekologicznego Stylu Życia”, organizowanych pod patronatem marszałka Grzegorza Schreibera.

Młodzi właściciele firmy „Groser” serowarstwem zajmują się od 2012 roku. Zanim przyszły pierwsze sukcesy i nagrody, podpatrywali najlepszych fachowców w tej branży, m.in. w Holandii, Austrii, Francji i Niemczech, jednocześnie zdobywali wiedzę oraz doświadczenie na wielu specjalistycznych szkoleniach. Postawienie na ekologię w żywieniu oraz kozy i owce okazało strzałem w dziesiątkę. „Mleko prosto od kozy czy owcy jest dużo lepsze od tego z kartoniku, bowiem zawiera m.in. cenne minerały i inne składniki, pozbawione jest antybiotyków, a ponadto mleko kozie jest antyalergiczne – mówi Monika Lasoń. Dodajmy, „Groser” to efekt miłości do zwierząt i kozich serów, zdrowego żywienia.

Hodowcom i wytwórcom z Grodziska gratulujemy!

R.Poradowski