Wszystko zaczęło się w latach osiemdziesiątych XX wieku, gdy w Prawdzie powstała Ferma Niosek. Rodzinna firma w ciągu kilkudziesięciu lat rozrosła się i dziś jest jednym z największych producentów jaj konsumpcyjnych w naszym kraju. Dzięki wysokiej jakości technologii i nowoczesnym urządzeniom firma dostarcza każdego dnia ok. 1 mln świeżych jaj do sieci marketów i dyskontów w całej Polsce. Dodajmy, iż ta jakość kontrolowana jest na wszystkich etapach produkcji – od odchowu piskląt i produkcji pasz poczynając, a na płynnych suszonych i gotowanych produktach jajecznych kończąc. 

Fabryka z nowoczesnym sprzętem narodziła się w 2006 roku. Powstał kompleks wyposażony w najnowocześniejsze technologie i urządzenia do przetwórstwa jaj „Ovovita”.  Część jaj przetwarzanych w zakładzie produkowana jest we własnych fermach, co wyróżnia firmę z Prawdy na tle konkurencji. Odbiorcami przetworów jajecznych z „Ovovity” są hurtownie, cukiernie, wytwórcy makaronów, majonezów, koncerny spożywcze, zarówno w kraju jak i poza jego granicami.

Zakład nie stoi w miejscu. Zapotrzebowanie na jaja z chowu alternatywnego sprawiło, że ruszyły nowe inwestycje. Na Mazowsza powstaje ferma z produkcją najwyższej jakości jaj ściółkowych oraz z wolnego wybiegu przy zachowaniu najwyższych standardów jakościowych oraz dobrostanu zwierząt. Jak czytamy w rekomendacji firmy z Prawdy, dba ona również o środowisko, coraz więcej energii czerpiąc ze słońca, by w niedalekiej przyszłości można było mówić o 100-procentowej samowystarczalności energetycznej.

Ryszard Poradowski