Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Grot” ze Starowej Góry to jedna ze sztandarowych firm rzgowskiej gminy, znana niemal wszystkim mieszkańcom regionu. To zasługa nie tylko specyficznej produkcji, ale i bezustannego rozwoju zapoczątkowanego w końcu 1990 roku przez Józefa Grota, a teraz kontynuowanego przez synów. Firma dostarcza do sklepów wędliny i mięso, ale też gotowe dania. Te ostatnie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, bo mieszkańcy regionu chętnie je serwują na stoły, zamiast godzinami zajmować się np. robieniem pierożków.
Dziś firma „Grot” to nowoczesny zakład bezustannie rozszerzający swoją kulinarną ofertę, ale i stosujący najlepsze technologie. W ostatnich latach w zakładzie powstała nowoczesna instalacja fotowoltaiczna, jest tu własna oczyszczalnia ścieków i własny tabor samochodowy. Ciekawostką jest tzw. domek do apiterapii pozwalający oddychać pszczelim powietrzem i relaksować się.
W biurowcu firmy znajduje się bogata ekspozycja trofeów „Grota”. W lipcu 2021 roku prezydent RP pogratulował firmie ze Starowej Góry zwycięstwa w Konkursie Agroligi i tytułu Krajowego Mistrza Agroligi 2021. Tytuł ten odebrali bracia Dawid i Dominik Grotowie, W 2022 roku firma uhonorowana została godłem Fair Play. Ostatnio w podsumowaniu 2022 roku, zorganizowanym przez „Dziennik Łódzki” „Grot” znalazł się na pierwszym miejscu Złotej Setki Województwa Łódzkiego. O sukcesie zadecydowały największe m.in. przychody firmy i dynamiczny rozwój. Statuetkę podczas gali odebrał Dawid Grot, w obecności burmistrza Rzgowa Mateusza Kamińskiego. Gratulacje współwłaścicielowi rodzinnej firmy złożył Zbigniew Rau, minister spraw zagranicznych.
R.Poradowski