Po raz drugi Monika i Waldemar Lasoniowie z Grodziska, prowadzący od lat firmę „Groser”, wytwarzającą m.in. kozie sery, zaprosili przyjaciół i zaprzyjaźnione firmy z tej samej branży z całego kraju na piknik rodzinny. Odbył się on w dniach 7-8 września, przyciągając nie tylko amatorów dobrych i zdrowych serów, ale także tych, którzy chcieli wypocząć na łonie natury. A aura dopisała wyjątkowo. Nie zabrakło też atrakcji i wyjątkowego jadła. 

„Groser” od lat zdobywa laury za swoje wyroby. Jedną z prestiżowych nagród wręczył im prezydent RP, w ubiegłym roku zostali Mistrzami Agroligi, mają na koncie również m.in.: „Tygielek Smaku” i „Perłę 2018” za ser „Groseron”. Pierwszy piknik rodzinny branży serowarskiej odbył się w ubiegłym roku.

Po sery Lasoniów ustawiała się długa kolejka, podobnie jak po mięsiwo pieczone na rożnie i w… ziemi. Tak, tak – na gorących kamieniach przysypanych ziemią smażyło się smakowite mięsiwo, jakie dziś w ten sposób przyrządzane bywa rzadko. W sobotę w pikniku uczestniczyło około 1000 osób. Taki ogrom smakoszy kozich serów zaskoczył Lasoniów, którzy musieli się dwoić i troić, by wszyscy byli zadowoleni. – To mnie przerasta organizacyjnie, dlatego musimy się zastanowić czy organizować taki piknik w przyszłym roku – mówi p. Monika.

Ryszard Poradowski