Wstyd wybrzydzać na szynkę, która przed laty była rarytasem na naszych stołach, ale prawda jest taka, że niejednokrotnie ta wędlina jest dziś omijana przez kupujących A wynika to po prostu ze złej jakości szynki, której walory smakowe są przynajmniej dyskusyjne i nawet w lodówce szybko zielenieje.

Słowa uznania należą się więc Łódzkiemu Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach oraz Oddziałowi w Piotrkowie Trybunalskim, które zapraszają rolników/producentów prowadzących rolniczy handel detaliczny lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną z terenu województwa łódzkiego do udziału w konkursie „Tradycyjna szynka z Łódzkiego”. Celem konkursu jest promocja wiejskiej szynki wytwarzanej na bazie naturalnych składników, a także popularyzowanie spożycia zdrowej żywności produkowanej w małych gospodarstwach rolnych.

Uczestnicy Konkursu zobowiązani zostają do dostarczenia pracy konkursowej,tj. 1,00 – 1,50 kg szynki, w celu dokonania oceny przez Komisję Konkursową następujących walorów: wyglądu i cech zewnętrznych, wyglądu i cech na przekroju, smaku i zapachu. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody rzeczowe. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 18 bm., a 25 bm ogłoszone zostaną wyniki.

Szczegółowe informacje:

https://www.lodr-bratoszewice.pl/olimpiady-i-konkursy

R.Poradowski