Wykonanie 4 tysięcy pierogów z kapustą i grzybami na tradycyjne wigilijne spotkanie przedsiębiorców w Rzgowie to olbrzymie wyzwanie dla wielu pań z miejscowego KGW. Przygotowanie samego ciasta wymaga wysiłku i czasu, tymczasem specjalny mikser zakupiony niedawno z grantowych środków (3,5 tys. zł) wyręcza kobiety i robi to znacznie szybciej. Właśnie we wtorek panie z Koła Gospodyń Wiejskich z przewodniczącą Teresą Baranowską zademonstrowały robota i jego możliwości.

Gdy już ciasto zostało ostatecznie przygotowane, w czym pomagał m.in. prezes OSP Stanisław Gajdzicki, ruszyło lepienie pierogów. Okazało się, że całkiem nieźle radził sobie z tym niełatwym zadaniem burmistrz Mateusz Kamiński, a także jego zastępczyni Monika Pawlik, pomagały też panie z KGW łącznie z nową członkinią, radną Justyną Łuczyńską. A na zakończenie tego roboczego spotkania była degustacja smakowitych pierożków. Palce lizać!

Wspomniany mikser w ciągu 15 minut przygotowuje 6,5 kg ciasta na pierogi. Choć to tylko jedna z kulinarnych operacji, wszak trzeba przygotować jeszcze farsz z 50 kg kapusty i blisko 100 kg grzybów, które specjalnie zebrały w lesie panie z KGW, to jest ona niezwykle ważna ze względu na spory wysiłek związany z wyrobieniem ciasta. Teraz maszyna wykona sporo ciężkiej roboty. – Mikser będzie miał szersze zastosowanie, bo przy jego pomocy będziemy przygotowywać także różne ciasta na wigilijny stół – mówi Teresa Baranowska. Panie z KGW nie kryły zadowolenia z nabytku, podobnie zresztą jak prezes Holdingu Ptak Nina Ryszka-Olbrychowska, która od lat owocnie współpracuje z członkiniami Koła przy organizacji wspomnianych spotkań ze rzgowskimi przedsiębiorcami.

Wigilia dla kilkuset osób to olbrzymie kulinarne wyzwanie, które panie z KGW od lat zaliczają „na piątkę”. Oprócz wspomnianych pierogów na stoły trafiają również inne potrawy, m.in. wyśmienite ciasta. Teraz panie zyskały sojusznika w postaci wspomnianego miksera…

Ryszard Poradowski